Chimaera Trio

Annemiek, Irene en Laurens hebben elkaar leren kennen op het Conservatorium van Amsterdam en houden zich intensief en met veel plezier bezig met kamermuziek. In 2012 richtten zij het Chimaera Trio op. De naam is ontleend aan een figuur uit de Griekse mythologie. De chimaera was een vuurspuwend, monsterlijk wezen, samengesteld uit delen van een leeuw, een geit en een slang, elk met hun eigen, onderscheidende kenmerken, maar samen in staat tot het teweegbrengen van onweer, schipbreuken en natuurrampen. Dit geheel van zo uiteenlopende delen is typerend voor het ensemble. De bezetting van een blazer, een strijker en piano is redelijk zeldzaam en resulteertin een samenklank met veel contrasten. Zij willen zich presenteren en profileren met gevarieerde programma's, waarin zij in verschillende combinaties musiceren. Naast de grote trio's van componisten als Beethoven, Brahms, Zemlinsky, Fauré en Glinka, bouwde het trio de afgelopen jaren ook een aanzienlijk repertoire aan kleinere werken op. Zij arrangeren muziek uit alle tijden voor deze specifieke bezetting, waardoor hun optredens zeer afwisselend zijn. Zij gaven reeds vele concerten en traden op bij festivals, o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen (december 2012) en het festival Kamermuziek in het Groen (juni 2013). Het ensemble werd gecoacht door o.a. David Kuijken, Ralph Manno, Arno Piters en Marc Vossen. Het trio won in 2013 de publieksprijs tijdens de finale van de Storioni Ensemblewedstrijd en de eerste prijs in de finale van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours. Opnamen van hun spel werden meerdere malen uitgezonden op Radio 4 en NTR Podium. 

Bezetting van het ensemble:


 • Cello - Irene Kok

  Irene Kok (Zwolle, 1990) begon haar studie bij Jeroen Reuling in de jong talentenklas aan het ArtEZ-conservatorium. Momenteel doet ze haar master bij Jeroen den Herder aan het Conservatorium van Amsterdam. Irene volgde masterclasses bij onder andere Gary Hoffman, David Geringas, Anner Bijlsma, Jontscho Bayrov, Lilia Schultz, Uzi Wiesel en Vladimir Perlin. Irene was succesvol bij meerdere nationale concoursen en won o.a. een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours. Ze was finalist tijdens het 17th Kiejstut Bacewicz International Chamber Music Competitio in Polen en won in 2012 de eerste prijs bij het Euroconcours cello. Ze was eerste solocellist in o.a. het JeugdOrkest Nederland en het Nationaal JeugdOrkest. Zowel solo als met kamermuziekensembles gaf Irene de afgelopen jaren concerten in binnen – en buitenland, waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw, De Filharmonie in Minsk en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Athene. In het seizoen 2014/2015 had Irene een Master Academieplaats bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Irene bespeelt een Capicchioni uit Cremona (Italië), die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
  Irene Kok
 • Klarinet - Annemiek de Bruin

  Annemiek de Bruin (Goes, 1993) volgde klarinetlessen in Nederland bij Gerrit-Jan Verhage, Herman Braune en Harmen de Boer. Ze behaalde haar bachelor-diploma aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Ralph Manno en studeert momenteel voor haar master. Annemiek volgde masterclasses bij o.a. Martin Fröst, Jörg Widmann en Walter Boeykens. Kamermuzieklessen kreeg ze van David Kuyken en leden van het Rubens kwartet, waarmee zij het klarinetkwintet van Mozart speelde. Zij won prijzen bij het KNFM-Concours, het Eastman Duetten Concours, het Prinses Christina Concours en werd in 2013 verkozen tot Classic Young Master door de gelijknamige stichting. In maart 2015 werd zij geselecteerd als vertegenwoordigster van Nederland bij het Euroconcours Klarinet. Verder treedt zij regelmatig op met haar vaste begeleider Jan Gruithuyzen en in wisselende ensembles. Zij soleerde bij het Brabants Orkest (2011), het Zeeuws Orkest (2012) en Kamerorkest TY (2014). Op uitnodiging van de Nederlandse consulaten en de Nederland-America Foundation is Annemiek in april 2012 op tournee geweest naar de Verenigde Staten en Canada. Sinds het seizoen 2014/2015 speelt zij in het jong Nederlands Blazers Ensemble en trad al een aantal keren op met het Nederlands Blazers Ensemble, o.a. in het Concertgebouw in Amsterdam tijdens het Nieuwjaarsconcert 2010.
  Annemiek de Bruin
 • Piano - Laurens de Man

  Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) studeert sinds september 2010 piano bij David Kuyken en orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds het overlijden van Van Oortmerssen in november 2015 studeert hij bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Ook volgt hij sinds september 2012 bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij lessen bij Anneke Siebers, Willem Hörmann en Joop Albracht (Jong Talentklas Fontys Conservatorium Tilburg). In mei en juni 2014 deed hij voor zowel orgel als piano Bachelorexamen; voor beide examens slaagde hij cum laude. Hij volgde masterclasses piano bij o.a. Elisabeth Leonskaja, Dmitri Bashkirov, Håkon Austbø, Willem Brons en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi. Laurens treedt regelmatig op als pianist en organist; daarnaast speelt hij veel kamermuziek. Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een 1e prijs. Hij maakte samen met andere prijswinnaars van het Prinses Christina Concours tournees door de VS en Canada (april 2012) en Costa Rica (oktober 2012). Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.
  Laurens de Man

Documenten