Edwin Rutten en het Rembrandt Pianotrio

Rembrandt's opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten, clair-obscur, gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek, die de kijker niet onberoerd laat.

Geheel in stijl met de schilder speelt het Rembrandt Pianotrio, geformeerd in 2016 door violiste Adelina Hasani, cellist Paul Uyterlinde en pianist Fali Pavri, het rijke klassieke, romantische en 20ste eeuwse Pianotrio repertoire in een harmonieus samenspel met veel passie waarmee het hùn publiek in vervoering brengt.

De drie musici hebben een diepgewortelde gemeenschappelijke voorliefde voor kamermuziek gemeen naast hun drukke carrière als solist, docent aan universiteit en orkestmusicus.

Behalve recitals met vaak thematische programma’s en gesproken toelichting staan ook familieconcerten met bijv. Edwin Rutten en het sprookje van Yehudi Menuhin “de Koning de Kat en de Viool” op het programma, daarnaast ontwikkelt het Rembrandt Pianotrio bijzondere projecten zoals programma’s geïnspireerd op tentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam.

Samenwerking met hedendaagse componisten leidt tot intrigerende programma’s die voor zowel het publiek als de musici een waardevolle ontdekkingstocht zijn.

Met veel plezier en enthousiasme introduceer ik het nieuwe project van Edwin Rutten in samenwerking met het Rembrandt Pianotrio.

DE KONING, DE KAT EN DE VIOOL

Familieconcert "Voor kinderen en andere volwassenen". 8+

"Wat een plezier om jullie het sprookjesachtige muziekverhaal te vertellen van de beroemde violist Yehudi Menuhin.

De Koning komt in geldnood, het advies van zijn honderden rekenaars is om de muzikanten te ontslaan, zodat de rekeningen betaald kunnen worden.

Een citaat:

De Opperrekenaar "Wat doen uw muzikanten op het ogenblik?" "Viool spelen, natuurlijk."

"Precies! Dat is de narigheid met vioolspelers.  Als ze werken zijn ze eigenlijk alleen maar aan het spelen. En ze strijken het geld op.

U moet ze het gat van de deur wijzen, dan kunnen wij het gat in uw begroting dichten".

Wat doet de kat? Hoe zal dit aflopen?

Een hoogst actueel verhaal, dat laat zien wat er gebeurt in een land als er geen muziek meer is.

Ik heb ratelende rekenmachines bij me.

Het befaamde Rembrandt Pianotrio speelt en zocht de muziek uit bij het verhaal.

Muziek van o.a  Bach, Vivaldi, Gershwin, Mozart en eigentijdse componisten.

Na afloop kun je vragen wat je wilt  aan de musici, gaan we wat drinken en op de foto met elkaar.

"Gelukkig is het land waar de rekenaar de tweede viool speelt".

In een sprookje zit meer waarheid dan je denkt.

Komen jullie kijken en luisteren?"

Edwin RutteN, want ik heb mijn N niet wegbezuinigd.

Bezetting van het ensemble:


 • Zange, acteur - Edwin Rutten

  Edwin Rutten zanger, acteur, auteur en presentator Radio 4 Muziekwijzer, Radio 6 Jazz in the morning.
  Zijn verhaal De Notenkraker, is genomineerd voor de Edison Klassiek Publieksprijs.
  Zijn verhaal van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner werd met een gouden cd bekroond.
  Edwin Rutten
 • Viool - Adeline Hasani

  Adelina Hasani begon met vioollessen op vierjarige leeftijd, werd twee jaar later ingeschreven aan het Conservatorium van Durrës (haar geboortestad in Albanië ) en later voortgezet in Tirana.
  Na haar afstuderen in 1992 reageerde ze op een uitnodiging van Piero Farulli om haar studie voort te zetten aan de Fiesole Music Academy in Florence. Hier nam zij deel aan masterclasses bij wereldbekende violisten zoals Ilya Grubert, Tibor Varga en Zakhar Bron.
  Adelina behaalde eerste prijzen op verschillende internationale wedstrijden zoals G. Astarita, Citta di Tortona, Postachini, enz.
  Sinds 2002 is zij concertmeester van Het Brabants Orkest. Als soliste trad Adelina met groot succes op met diverse orkesten zoals TOB Orkest van Tirana, Marchigiana Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest met dirigenten als Marc Soustrot, John Nelsson, Ermir Krantja enz.
  Haar optredens hebben opmerkingen van critici uitgelokt als "... speelde Brahms concerto precies zoals het zou moeten zijn ... met kreten uit het hart", "een fascinerende Sheherazade", "bracht de muziek van Mozart tot leven ... het transformeren van de talrijke aantekeningen in een samenhangend geheel, met glanzende en stralende toon", "... virtuositeit op haar hoogtepunt, men kan alleen maar kijken en luisteren met enorme bewondering" om er maar een paar te noemen .
  Adelina speelt op een zeer bijzondere viool, een Pietro Guarneri, ex Joachim.
  Adeline Hasani
 • Cello - Paul Uyterlinde

  Paul Uyterlinde begon op 12-jarige leeftijd met cellolessen bij Martin Zagwijn in Middelburg. Vervolgens studeerde hij bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en nam deel aan masterclasses van Maurice Gendron, Heinrich Schiff, Mstislav Rostropovich en Boris Pergamenschikov.
  Sinds 1991 is Paul Uyterlinde solocellist bij Het Brabants Orkest.
  Met diverse orkesten speelde hij als solist de Concerti voor cello van Schumann, Elgar, Lalo, Dvorak Saint-Saëns en Haydn, alsmede het Dubbelconcert van Brahms, onder leiding van dirigenten als Eri Klas, Libor Pesek, Lucas Vis. Jacques Mercier, Michel Tabachnik, Moshe Atzmon en Marc Soustrot.
  Met het Ayur Trio, bestaande uit Adelina Hasani, Hülya Keser en Paul Uyterlinde, staan verschillende concerten gepland in Nederland en het buitenland.
  Paul is hoofdvak docent aan het conservatorium in Tilburg en geeft regelmatig masterclasses bij andere muziekacademies zoals die van Brno, Lodz, Biel, Gent en Warschau.
  Hij speelt op een zeldzame cello gebouwd in 1742 door Lorenzo Guadagnini.
  Paul Uyterlinde
 • Piano - Fali Pavri

  Fali Pavri geniet een drukke en gevarieerde carrière als solist, kamermusicus en leraar.
  Tijdens zijn studie werd hij door de grote Russische cellist Mstislav Rostropovitch gevraagd als pianist voor een uitgebreide tournee door India, hetgeen werd gevolgd door zijn Londense debuut in de Purcell Room en concerten op prestigieuze podia over de hele wereld.
  Hij heeft opgetreden en gewerkt met vele eminente musici en gaf recitals in India, de USA, Engeland, Zuid-Afrika en Lithouwen. Ook trad hij op tijdens internationale muziekfestivals in India, Estland, Denemarken en Noorwegen. Als enthousiast voorstander van hedendaagse muziek speelde hij de wereldpremière van werken van menig vooraanstaand componist. In februari 2013 werd Fari als gast uitgenodigd op de National Conference of Composers aan de Ohio State University, waar hij de première speelde van werken van Joshua Feinberg, Mei-Fang Lin en Vera Stanojevic. Fari was jarenlang lid van het Pirasti Piano Trio en vormt een duo met zijn vrouw, celliste Naomi Boole-Masterson.
  Fali Pavri

Documenten