Ensemble Keren en Aart Bergwerfff

Dit internationale ensemble werd opgericht door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en heeft succesvol concerten in Nederland gespeeld.

De musici van dit ensemble hebben een synthese gecreëerd van verschillende culturen en stijlen. De samenstelling van het ensemble heeft een aanzienlijke invloed gehad op het repertoire, dat bestaat uit muziek waarvan de componisten uit de Kaukasus, Polen en Nederland afkomstig zijn. Daarnaast staat ook Russische (19e en 20e eeuw), barok, romantiek en moderne muziek op het programma.

De basis van het Keren ensemble is een strijkkwartet waarbij, afhankelijk van het programma, aanvullende musici worden uitgenodigd. Thematische concerten en het (her)ontdekken van nieuwe namen en werken zijn ook deel van de activiteiten van het ensemble.

 

Biografie van Aart Bergwerff

Aart Bergwerff speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium.

Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain.

Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.

Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw.

Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels.

Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. In oktober jl. maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues.

Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre. Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van Canto Ostinato tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

Bezetting van het ensemble:


 • Viool - Marina Malkin

  Marina is geboren in Baku (Azerbeidzjan), waar zij vioollessen kreeg aan de muziekschool en vervolgens succesvol is afgestudeerd aan de Muziek Akademie.
  In die tijd speelde zij reeds soloconcerten met het Baku Philharmonisch Orkest en speelde in verschillende steden in de USSR.
  In 1980 won zij de tweede prijs van de Muziek Competitie en in 1984 de eerste prijs voor Kamermuziek Ensembles in Azerbeidzjan.
  In 1989 emigreerde zij naar Israël en maakte deel uit van het kamerorkest Camerata Jeruzalem.
  Sinds 2003 woont zij in Nederland, waar zij bij diverse orkesten als freelancer heeft gewerkt.
  Zij is lid van verschillende kwartetten, trio’s en ensembles.
  Sinds 2009 speelt Marina in het Nederlands Philharmonisch Orkest.
  Marina Malkin
 • Viool - Robert Lis

  Robert, geboren in Dabrowa Gornicza (Polen), begon reeds op 6-jarige leeftijd met viool spelen. Na zijn muziekstudie aan de muziekschool in Dabrowa Gornicza vervolgde hij zijn opleiding aan de muziekschool in Katowice. Op grond van zijn studieresultaten werd hij in 2006 toegelaten tot de zogenaamde talentenopleiding onder leiding van professor Baranowski aan de Henryk Wieniawski Secondary State School of Muzic in Poznan. Daarnaast startte hij zijn studie aan het Conservatorium te Amsterdam bij Ilya Grubert.
  In de periode 2002 tot 2006 was Robert de trotse winnaarvan een aantal Poolse en internationale vioolconcoursen o.a. in Katowice, Zielona Gora en Legnica.
  Zowel als solist, kamermuziekspeler en orkestmusicus trad hij op in de grote concertzalen in landen als Nederland, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Frankrijk en Polen.
  Daarnaast volgde hij verschillende trainingen en masterclasses met docenten en dirigenten als Marcin Baranowski, Jadwiga Kaliszewska, Sven Arne Pepl, Nobuko Imai, Ilya Grubert, Silesian Quartet, Parkanyi Quartet, leden van het Alban Berg Quartet, Trio Comet, Otto Tausk, Cheung Chau, Marek Pijarowski en vele anderen.
  Momenteel speelt Robert als assistent concertmeester in het Nederlands Philharmonsch Orkest.
  Daarnaast is hij lid van het Lyrique Trio en het Moses Quartet.
  Sinds kort treedt hij ook op met de Pools-Canadese pianiste Justyna Maj, met die hij een duo vormt.
  Robert Lis
 • Altviool - Avi Malkin

  Alvi is geboren in Baku (Azerbeidzjan), waar hij les kreeg aan een speciale muziekschool en vervolgens altviool studeerde aan de Muziek Akademie en tegelijkertijd lid was van het Baku kamermuziekensemble voor moderne muziek,.
  In 1985 won hij de eerste prijs van de “Trans Kavkasian” internationale competitie voor altviolisten.
  Daarna is hij nog een jaar als docent verbonden geweest aan de Muziek Akademie in Baku.
  In 1989 emigreerde hij naar Israël en maakte deel uit van het kamerorkest Camerata Jeruzalem.
  Van 1996 tot 1998 was hij lid van “I Fiammingi” in Gent en speelde in verschillende ensembles.
  Sinds 2003 speelt Avi in het Nederlands Philharmonisch Orkest.
  Avi Malkin
 • Cello - Rik Otto

  Alhoewel begonnen met viool, heeft Rik dankzij zijn cellopedagoog Co van der Beek op vijftienjarige leeftijd definitief gekozen voor de cello.
  Hij studeerde aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij György Schiffer en Mirel Iancovici. Daarnaast volgde hij vele masterclasses voor solo en kamermuziek in Frankrijk en Zwitserland.
  Hij heeft als freelancer gewerkt bij diverse Belgische en Nederlandse orkesten.
  Sinds 2000 is Rik als cellist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest.
  Rik Otto

Documenten