Micha Hamel en Ensemble Michamix

Ensemble Michamix vertolkt een nieuwe geactualiseerde versie/hertaling van Histoire du soldaat van Igor Stravinsky.

Histoire du Soldat is een compositie in de vorm van een melodrama, geschreven voor een spreker, twee acteurs, een danseres en een kamerensemble van zeven instrumentalisten, gecomponeerd in 1918. Het werk is geschreven voor een ‘théâtre ambulant’ – een rondreizend theater met een volks karakter. Het libretto werd geschreven door Charles Ferdinand Ramuz.

Het stuk bestaat uit een collage van vertelde delen, intrumentale muziek, toneelscènes en dans. In al zijn compactheid is het op te vatten als een stuk totaaltheater op vestzakformaat. De keuze van de beperkte instrumentale bezetting werd mede bepaald door de beperkte financiële middelen die er ten tijde van de Eerste wereldoorlog waren. De keuze voor de instrumentatie werd beïnvloed door Stravinsky’s ontdekking van de Amerikaanse jazz, die in die tijd de ruwste en rauwste muziekvorm was die er in de Westerse wereld bestond.

Het verhaal van het stuk is een parabel over een soldaat die zijn viool ruilt met de duivel voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen. En, zoals dat gaat in een verhaal waarin Mefisto opduikt: dit gaat niet zonder dat de ruil voor de mens slecht uitpakt.

De Nederlandse dichter Micha Hamel maakt een geactualiseerde versie van het verhaal, dat indertijd tegen de achtergrond van de eerste Wereldoorlog een schrijnende urgentie had. Om precies deze urgentie naar het heden te halen zullen de Missie naar Uruzgan en de financiële crisis die tegenwoordig op het toneel van onze maatschappij de hoofdrollen spelen, gethematiseerd worden.

Bezetting van het ensemble:


 • Voordracht/Acteur - Micha Hamel

  Micha Hamel studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (1988-1994); daarnaast heeft hij ook een jaar filosofie gestudeerd in Amsterdam. Hij volgde een compositiecursus in het Tanglewood Music Center, in de Verenigde Staten. Zijn composities schreef hij vooral in opdracht van de Slagwerkgroep Den Haag, het Ives Ensemble, het Schönberg Ensemble en het Nieuw Ensemble. Tevens heeft hij een aantal stukken geschreven in opdracht van een aantal Engelse dansgroepen.
  Als dirigent heeft Hamel carrière gemaakt bij het Nederlands Balletorkest, het Radio Symfonie Orkest en bij de Slagwerkgroep Den Haag. In 1997 kreeg hij de Bernard Haitink Beurs voor een assistent-dirigentschap van het Radio Filharmonisch Orkest. Hamel was chef-dirigent van het Noordhollands Philharmonisch Orkest van september 2000 tot aan de opheffing in 2002. In 2004 debuteerde hij bij het orkest van de RAI in Turijn.
  Naast zijn werk in de muziek heeft Hamel in 2004 zijn eerste dichtbundel uitgebracht, alle enen opgeteld. Hiervoor ontving hij in 2005 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In 2006 heeft hij zijn tweede bundel uitgegeven, Luchtwortels en in 2010 de derde, Nu je het vraagt.
  In 2012 heeft Hamel een hertaling geschreven van Stravinsky’s Histoire du soldat. De hertaling is geschreven voor het Ensemble Kaliber waarvan Micha Hamel lid is als voordrager/acteur.
  Micha Hamel
 • Viool - Masha Iakovleva

  Masha Iakovleva werd geboren in Moskou en begon haar vioolstudie in 1980 bij Natalia Bojarskaja aan de muziekschool. Van 1988 tot 1990 studeerde ze bij Tatjana Reptsjanskaja aan het Gnessin College. Ze vervolgde haar studie aan het Utrechts Conservatorium bij Philippe Hirshhorn, Viktor Liberman en Charles-André Linale. In 1997 behaalde zij een masterdiploma.
  Masha Iakovleva speelde in Noorwegen in het Bergen Filharmonisch Orkest, het Noors Kamerorkest, het Noors Barokorkest en het Stavanger Symfonieorkest. Ook maakte ze deel uit van het Luzern Festivalorkest en Amsterdam Sinfonietta.
  Masha Iakovleva speelt graag kamermuziek. Zij is een oprichter en lid van het Ensemble Kaliber. Sinds 1996 is Masha Iakovleva 1e violiste van het Radio Filharmonisch Orkest en in het seizoen 2013/2014 werkt zij als 1e violiste bij het WDR (West Deutsche Rundfunk) Sinfonie Orkest in Köln.
  Masha Iakovleva
 • Contrabas - Larissa Klipp

  Larissa Klipp (1973, contrabas) studeerde bij Peter Stotijn aan het Sweelinck concervatorium te Amsterdam, en vervolgde haar studie bij Niek de Groot aan de Folkwang Hochschule in Essen. Zij speelde als remplaçant bij onder meer het Concertgebouw orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Radio Filhamonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Kamerorkest en het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Zij bespeelt een Gabrielli uit 1773. Zij heeft een grote liefde voor het maken van muziek in kleine bezetting.
  Larissa Klipp
 • Klarinet - Arjan Woudenberg

  Arjan Woudenberg studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2003 rondde hij zijn studie af met een onderscheiding wegens kunstenaarschap bij George Pieterson.
  Arjan Woudenberg is als soloklarinettist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Naast zijn werkzaamheden voor deze orkesten speelt hij kamermuziek. Zo speelde hij op het International Chamber Music Festival in Delft. Met het Doelen Kwartet speelde hij de klarinetkwintetten van Wolfgang Amadeus Mozart, Tristan Keuris en Wolfgang Rihm.
  Arjan Woudenberg was gastprogrammeur bij de Stichting Raadhuis Concerten Hilversum. 
Als solist was hij te horen in het Kammerkonzert van Karl Amadeus Hartmann met het Doelen Kwartet en het Rotterdams Kamerorkest. Van het concert is een live opname gemaakt die op SACD is verschenen bij het Duitse label Cybele records.
  Arjan Woudenberg is de initiatiefnemer en medeoprichter van een zelfstandige muziek-organisatie Ludwig. Vanaf 2012 is Arjan Woudenberg lid van Ensemble Kaliber.
  Arjan Woudenberg
 • Fagot - Jos Lammerse

  Jos Lammerse, geboren in Rotterdam, volgde fagotlessen aan de muziekschool in Hengelo. Hij studeerde verder aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ottomar Schulze en Joep Terweij. Ook volgde hij privé-lessen bij Brian Pollard.
  Jos speelde eerder in Het Brabants Orkest, het Radio Kamerorkest en het Van Gendt Kwintet.
  Sinds 1991 is hij als eerste fagottist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast maakt hij sinds 1992 deel uit van het Combattimento Consort Amsterdam.
  Sinds 2012 is Jos Lammerse lid van Ensemble Kaliber.
  Jos Lammerse
 • Cornet - Hans van Loenen

  Hans van Loenen kreeg zijn eerste trompetlessen van Matthieu Goossens en Herman Nass. Vanaf 8-jarige leeftijd speelde hij in de plaatselijke fanfare onder leiding van zijn vader. Hans studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Willem van der Vliet en volgde masterclasses bij onder anderen T. Dokshitzer en Maurice André. Hij was eerste trompettist bij het Nationaal Jeugd Orkest voordat hij in dienst trad bij het Radio Kamerorkest. Met dit orkest trad hij regelmatig op als solist in binnen- en buitenland. Sinds 1999 is Hans eerste trompettist van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist bij onder andere het Nederlands Koper Ensemble, Combattimento Consort, Amsterdamse Bach Solisten en het Hongaars Staatsorkest.
  Sinds 2012 is Hans van Loenen lid van Ensemble Kaliber.
  Hans van Loenen
 • Slagwerk - Hans Zonderop

  Hans Zonderop is 1e slagwerker in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde in Utrecht bij o.a. Michael de Roo, Peter Ypma, Jeroen Goldsteen en Keiko Abe. in 1989 behaalde hij zijn UM-diploma. Hans speelde tijdens en na zijn studie in diverse orkesten en ensembles.

Hans was tevens slagwerker in Circle Percussion. In dit ensemble specialiseerde hij zich in het bespelen van Japanse trommels. Hij maakte met Circle Percussion, samen met het Nederlands Danstheater, Keiko Abe en de Japanse slagwerkgroep KODO, tournee's over de hele wereld.
  Naast zijn werkzaamheden in het Radio Filharmonisch Orkest is Hans Zonderop op dit moment docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is hij slagwerker in het Luzern Festival Orkest.
  Vanaf 2012 is Hans Zonderop lid van Ensemble Kaliber.
  Hans Zonderop
 • Trombone - Herman Nass

  Herman Nass, geboren te Dordrecht, studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Gerard Velthuysen en George Wiegel. In 1984 studeerde hij af.
  Van 1983 tot 1991 was Herman eerste trombonist in Het Gelders Orkest.
  Sinds 1991 is hij als eerste trombonist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast maakt Herman Nass deel uit van het Nederlands Trombone Kwartet, het koperensemble Hillstreet Brass en het Ensemble Kaliber.
  Herman Nass