Mirovia Quartet

Het splinternieuwe "Mirovia Quartet" is een ensemble waarin jeugd, talent, artistieke visie en een bijzonder internationaal karakter (vier musici, vier geboortelanden) in een uniek en uiterst muzikaal geheel samensmelten. De kwartetleden hebben elkaar gevonden in de ambitie om het prachtige repertoire voor strijkkwartet voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Bezetting van het ensemble:


 • Viool - Maria Milstein

  Geboren in Moskou in 1985, verhuisd Maria Milstein in 1991 naar Frankrijk.
  Zij studeerde in Fiesole bij Pavel Vernikov, aan het Amsterdams conservatorium bij Ilya Grubert en in London bij David Takeno. Momenteel studeert Maria aan the Queen Elisabeth Music Chapel bij Augustin Dumay.
  Maria won diverse internationale concoursen en prijzen zoals "Città di Brescia" and "Premio Rodolfo Lipizer" in Italie, de internationale competie voor kamermuziek in Lyon met het Van Baerle Trio, de Concertgebouw Vriendenkrans en de Kersjes Prijs in Nederland.
  Maria trad als soliste reeds op met diverse orkesten en dirigenten als Michel Tabachnik, Christian Arming, Christopher Warren-Green, Alexander Rudin, Augustin Dumay, Reinbert de Leeuw en Saint-Saëns Ivan Meylemans.
  Als zeer gewaardeerd kamermusicus speelt ze samen met Elisabeth Leonskaja, Abdel Rahman El Bacha, Hannes Minnaar, Philippe Graffin, Liza en Dmitri Ferschtman en Alexander Kniazev.
  In November 2013 verscheen haar opname van het vioolconcert van Saint-Saëns met het Orkest van Luik op Zig-Zag Territoires.
  Sinds 2008 vormt Maria met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder het Van Baerle Trio.
  Maria Milstein
 • Viool - Merel Vercammen

  Merel begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde vanaf haar vijftiende jaar bij Eeva Koskinen aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van haar Bachelor of Music (Honours) bij Jan Repko aan het Royal College of Music in Londen in 2012 heeft Merel in juli 2014 haar Master of Performance aan het zelfde instituut behaald met hoogste onderscheiding (Cum Laude). Voor deze studie ontving zij studiebeurzen van o.a. het Royal College of Music, het prestigieuze Huygens Scholarship Programme, het Anton Kersjesfonds, Stichting Jovaro, en een Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
  Merel won prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de SJMN, waar ze naast de eerste prijs ook de prijs voor de beste uitvoering van een Nederlands werk toegekend kreeg. Ze gaf concerten in de meeste landen in Europa, in Zuid-Amerika en in Noord-Afrika, met als hoogtepunt een optreden in de Londense Wigmore Hall in juli 2013. In Nederland speelde Merel in o.a. Het Concertgebouw, De Doelen en Vredenburgh Leeuwenberg, en soleerde zij met o.a. het orkest van het Utrechts Conservatorium in het vioolconcert ‘Capriccio’ van Otto Ketting.
  Verder nam Merel deel aan het Peter de Grote Festival in Groningen, de International Masterclass Apeldoorn, de Holland Music Sessions in Noord-Holland, de Young Talent Course Feistritz en het Ost-West Musikfest in Oostenrijk, Festival MusicAlp Courchevel in Frankrijk, de Suonarte Master Classes en de International Music Campus Porziano Musica in Italië, en de ProCorda Musical Encounters Course in Engeland. Masterclasses kreeg ze van Vera Beths, Elizabeth Wallfish, Phillipe Graffin, Gernot Winischhofer, Alexander Vinnitzky, Valery Oistrach, Liviu Prunaru, Yayoi Toda, Josef Rissin, Lewis Kaplan, Daniel Hope, Ilya Grubert en leden van het Enescu Quartet. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Tunesië gaf Merel een concert op het festival “Jeunes Virtuoses” en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brazilië gaf ze concerten in Rio de Janeiro. Ook gaf zij in 2012 een optreden voor de kroonprins en -prinses van Roemenië in het koninklijk paleis in Bucharest.
  In Londen maakte Merel deel uit van diverse kamermuziekformaties, waarmee zij o.a. op het St. Stephen’s Festival en in St. Mary’s Church in Aylesbury speelde, en waarmee zij masterclasses kreeg van o.a. het Wihan Quartet en pianist Leon McCawley. Ook trad zij op voor de Nederlandse ambassadeur, en in de prestigieuze Wigmore Hall met pianiste Jenna Sung. Als lid van het RCM Symphony Orchestra speelde Merel o.a. onder de baton van Bernard Haitink.
  Met harpist Remy van Kesteren en saxofonist Ties Mellema vormt zij het ensemble trio42: een combinatie van viool, harp en saxofoon, welke uniek is in de kamermuziek. Met dit ensemble gaf Merel optredens op festivals zoals de Zeister Muziekdagen, de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Festival Classique, het Internationale Kamermuziekfestival van Janine Jansen en het Kuhmo Music Festival in Finland. Ook maakte trio42 tournees door Frankrijk, Engeland en België. De debuut-CD van trio42 bevat werken van o.a. C. Franck en D. Shostakovich, en werd lovend ontvangen in o.a. Akkoord Magazine.
  Daarnaast startte Merel samen met Maria Milstein, Dana Zemtsov en Ketevan Roinishvili het Mirovia Quartet, dat in juni 2014 op het festival van Janine Jansen speelde, en een bijdrage leverde aan de CD “Memento” die lovend werd ontvangen in o.a. Trouw.
  Merel Vercammen
 • Altviool - Dana Zemtsov

  Dana Zemtsov, winnares van diverse concoursen, is een van de meest veelbelovende altviolisten van haar generatie,
  Hoogtepunten in het seizoen 2012-2013 omvatten optredens in het Concertgebouw Amsterdam, kamermuziek met Janine Jansen en Martin Frost tijdens het Kamermuziek Festival Utrecht en een recital in de Carnegie Hall New York.
  Dana tekende een exclusief contract met Channel Classics Records voor 3 opnamen te verschijnen in 2014, 2015 en 2016.
  Dana is eerste prijswinnaar van de volgende competities: European Competition for Strings (Luxemburg), “Citta di Barletta” (Italie), Beethoven Competition in Krems (Oostenrijk), Trübger (Hamburg, Duitsland), Princess Christina, Dutch Young Music Talent Foundation (Nederland), Maderia (Portugal) and IBLA (Sicilie, Italie). In 2010 won Dana de ''Evening of the Young Musician" van de Nederlandse TV en werd daarmee "Young Musician of the Year" die Nederland representeerde tijdens de Eurovision Young Musicians Competition in Wenen.

  Dana verschijnt als soliste en als kamermusicus regelmatig op de grote podia in binnen- en buitenland. Als kamermusicus trad ze reeds op met onder andere Janine Jansen, Martin Frost, Liza Ferschtman en Jean-Claude van den Eynden.

  Dana maakte een tournee door Denemarken en Peru met Lestari Scholtes (piano), en in 2008 een grote tournee door Nederland met laureaten van het Prinses Christina Concours en 4 uitstekende Japanse musici. In 2010 nam Dana deel aan de Stars of Tomorrow tour in Duitsland, samen met de meest veelbelovende jonge talenten van Europa.

  Dana Zemtsov werd in 1992 geboren in Mexico City. Op vijfjarige leeftijd kreeg ze haar eerste muzieklessen van haar oma en haar ouders, de altviolisten Mikhail Zemtsov and Julia Dinerstein. Sinds 2012 studeert ze bij de beroemde altist Michael Kugel.
  Dana Zemtsov
 • Cello - Ketevan Roinishvili

  Ketevan Roinishvili (1987) komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). In 1993 werd zij aangenomen in de pianoklas op het Muziek Gymnasium (een school voor getalenteerde kinderen), maar na drie jaar wisselde zij de piano in voor de cello en kwam in de klas van Professor M. Chostaria. Op 15-jarige leeftijd was Ketevan al solo celliste van het Conservatoriumorkest van Tbilisi o.l.v. Lev Markiz, de in Nederland wonende internationaal bekende Russische dirigent en artistiek leider van dit ensemble. In 2003 studeerde zij Cum Laude af aan het Muziek Gymnasium en werd aangenomen op het Conservatorium van Tbilisi, waar zij tot Augustus 2008 studeerde bij Tamara Gabarashvili. Lev Markiz en de ‘Stichting vrienden van het Conservatorium van Tbilisi’ maakten het mogelijk voor Ketevan om in Nederland te komen studeren. Met hun hulp was het ook mogelijk haar cello aan te schaffen. In juni 2012 sloot Ketevan haar Bachelor examen Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Dmitri Ferschtman. Vorig jaar studeerde Ketevan aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien bijReinhard Latzko. In 2014 sloot zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Floris Mijnders af met de hoogst mogelijke onderscheiding.
  Ketevan behaalde de eerste prijs in het Nationaal Concours van Georgië (2007) met haar uitvoering van het celloconcert van Edward Elgar en ontving een onderscheiding op het Internationale Dotzauer Cello Concours in Dresden. In 2009 won zij de “Servais” prijs bij het internationale Servais Concours in Gent.
  Ketevan ontving de ‘Radio 4 studiebeurs’ van het Dutch Classical Talent concours in 2013. In het kader van dit concours staat een tournee gepland in Maart 2015 met pianist Daniël Kool.
  Ketevan maakt deel uit van het splinternieuwe “Mirovia Quartet”. Het kwartet is een ensemble waarin jeugd, talent, artistieke visie en een bijzonder internationaal karakter (vier musici, vier geboortelanden) in een uniek en uiterst muzikaal geheel samensmelten. De kwartetleden hebben elkaar gevonden in de ambitie om het prachtige repertoire voor strijkkwartet voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het Mirovia kwartet bestaat uit Maria Milstein (viool), Merel Vercammen (viool), Dana Zemtsov (altviool), Ketevan Roinishvili (cello) en is te beluisteren op SoundCloud.
  In 2012 speelde Ketevan het celloconcert van Dvorák met het orkest van het Conservatorium van Amsterdam. Ook werd zij geselecteerd om Tsjaikovsky’s Rococo variaties te spelen met het Turkse Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Cem Mansur. Ook nam Ketevan in 2012 deel aan het Oleg Kagan festival waar zij optrad met o.a. Natalia Gutman.
  Ketevan treed regelmatig op in binnen- en buitenland. Zij gaf concerten in Nederland, Frankrijk, Italie, Zwitserland, Duitsland, Rusland, Georgië en België
  Zij volgde masterclasses bij onder andere Anner Bijlsma, Maria Kliegel, Michel Strauss en Jérôme Pernoo.
  Ketevan Roinishvili

Documenten